Hondenmassage wellness??? Welnee…

Héérlijk om te horen welk beeld mensen hebben bij hondenmassage. Een veel voorkomend beeld is dat het voor pure wellness is en mensen moeten lachen om hun voorgestelde beeld van een hond op de rug op een heerlijke zachte handdoek, oogjes dicht, komkommertjes op de ogen, hotstones erop én… helemaal in hondzwijm…

Mensen lachen dan en zeggen dat het niet gekker moet worden. Haha wat een leuk beeld eigenlijk, kun je het je voorstellen, ik kan dan ook echt mijn lach niet houden. Dat mensen er zo over kunnen denken, dat moet toch niet gekker worden… Het beeld is snel veranderd hoor als ik uitleg wat wij doen. Want hondenmassage heeft nut en is goed voor gedrag, gezondheid én sport!

Wat houdt ons werk in?

Graag leg ik jullie uit wat ons werk inhoudt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er masseurs zijn op verschillende niveaus. De Basis masseurs werken alleen zonder ‘problemen’ ofwel contra-indicaties. De Gevorderd masseurs kunnen ook met de lichte problemen werken, de relatieve contra-indicaties zoals ED, HD, druk gedrag, onzeker gedrag. De Therapeuten hebben nog zo’n 2 jaar extra studie en kunnen echt met alles werken, bijvoorbeeld met revalidatie na operatie, angst, agressie. Uiteraard altijd in samenwerking met een specialist.

In ‘verbinding’

Wat voorop staat in het werken met een hond is dat wij ‘In verbinding’ masseren. Dat wil zeggen dat je werkt in communicatie mét de hond én op het tempo van de hond. Alleen dan kun je echte ontspanning bereiken en dat is het ook waar het om draait in ons vak.

We leren hond én mens te ontspannen aan de hand van aanraking en massage, maar ook door spel en balansoefeningen. Door deze combinatie van oefeningen kan een hond leren om zichzelf te kalmeren en tot rust te komen. Daar zijn wij echt uniek in en daarmee bieden we ook echt iets anders dan andere specialisten als de Fysiotherapeut, Osteopaat en Orthomanueel Dierenarts.

Voor het werken met gedrag kun je dit nog wat verder doorvoeren. Een groot deel van de sessie is dan gericht op een eerste contact maken en daarin het tempo van de hond aan te houden. Als je er open in gaat zonder verwachtingen en je geeft de hond de ruimte om de aanraking te ervaren en te verwerken, zul je versteld staan van de reactie van de hond. Hiermee kun je erg mooi werken aan meer zelfvertrouwen en een beter lichaamsbewustzijn.

Massage voor gedrag, lichaam of bij sport

Natuurlijk werken we ook zo met honden met vraagstukken gericht op lichaam en/of sport. Veelal is er bij deze honden sprake van verhoogde gevoeligheid of pijn en daardoor gecompenseerd bewegen, waardoor er een zichtbaar en voelbaar spanningspatroon ontstaat. Start je meteen op de gevoelige plek, of wil je meteen triggerpoints behandelen, dan ben je het vertrouwen kwijt en heb je dat niet snel terugverdiend. Bovendien werkt het voor het lichaam het beste als je werkt op het principe ‘last in, first out’, wat betekent dat je eerst de omgeving masseert en later pas de gevoelige plek. Ik krijg ook wel eens mensen die willen dat ik de triggerpoints even weg masseer. Dan leg ik uit dat dat lichamelijk gezien niet zoveel zin heeft omdat je niet vanuit het gehele spanningspatroon werkt.

Daarnaast weet ik dat honden met een lichamelijk vraagstuk het erg lastig vinden om aangeraakt te worden omdat er vaak sprake is van verhoogde sensitiviteit van huid, bindweefsel en spieren. Als je dan niet goed let op de communicatiesignalen wordt het ‘gedwongen’ ontspannen en dat bestaat gewoonweg niet. Als het lichaam in kleine stappen de aanraking kan ervaren en de hond kan er van ontspannen, dan kun je het vaak makkelijker opbouwen tot een doelgerichte massage.

Zelf ook leren masseren

Wat wij ook erg belangrijk vinden is dat de mens ook een groot deel zelf kan doen. met een paar eenvoudige technieken kun je jouw hond meer lichaamsbewust maken of onderhoud geven. Vaak is dit een erg mooie aanvulling op een reeds lopende behandeling bij de specialist.

Als je alles bij elkaar pakt, is het hoofddoel is om zowel lichamelijk als geestelijk meer ontspanning te krijgen. Dat is in deze moderne tijd met veel regels en uiteenlopende prikkels absoluut geen ‘wellness’ maar vanuit onze visie meer ‘noodzaak’. Ik ben erg trots op ons beroep en samen met een leuke groep masseurs en massatherapeuten zetten we ons keihard in om ons beroep meer duidelijk te maken aan hondeneigenaren, hondenprofessionals en medische specialisten. Wil je weten wat massage voor jou hond kan betekenen of zoek je een masseur bij jou in de buurt? Kijk dan op onze pagina ‘Vind uw masseur!’.

 

Dit artikel is geschreven door:

Judith Hofman – Kynologisch Massagetherapeut, Oprichter van en docent en mentor bij Kynomassage

Reacties zijn gesloten.